Fiskebäckskils Tennisklubb

Är en ideell förening bildad 1956. Den finns belägen vid Bökeviks badplats i Fiskebäckskil, Bohuslän. Anläggningen består av ett klubbhus och tre grusbanor. Klubben kan betecknas som en sommarklubb då den är bemannad fr.o.m. midsommar till mitten av augusti.

Tennis_bokevik

Klubbens historia

Fiskebäckskils första tennisbanor var av trä och anlades år 1914 vid den plats där idag Gullmarsstrand ligger. Banorna finns med på en av Carl Wilhelmssons målningar. På 1930-talet anlades två grusbanor vid nuvarande plats nära badplatsen Bökevik. 1948 byggdes en tredje grusbana.

Fiskebäckskils TK bildades den 9 juli 1956 och tog över tennisanläggningen efter Arvid Melin som ägde Fiskebäckskils Havsbad. De små barackerna som idag fungerar som omklädningsrum och kontor fraktades till klubben strax efter valet år 1955. Klubben har idag cirka 130st medlemmar.

Tennis_bokevik

Det har anordnats flera svenska mästerskap samt flera uppvisningsmatcher med stora tennisstjärnor. 1955 och 1965 arrangerades veteran-SM. 1965 vann Torsten Johansson. Gunnar Gren var en av deltagarna. 1970 stod klubben värd för junior-SM. En av deltagarna var Björn Borg, som tog guld i 14-årsklassen. Björn Borg trivdes så bra på ”Kilen” att han återvände till Fiskebäckskil flera år i rad. Enligt Björn själv så var SM-guldet i Fiskebäckskil ett genombrott och en viktig milstolpe i hans fantastiska karriär.

Urklipp från Lysekilsposten onsdagen den 19 augusti 1970.

Björn Borg och dåvarande ordförande Östen Almén i klubben 1975.

Andra kända namn som spelat tennis i Fiskebäckskil är Manuel Santana, Spanien, Nicola Pietrangeli, Italien, Mervyn Rose, Australien, samt Sven Davidsson och Birger Folke. Dessutom spelade Ted Gärdestad i Fiskebäckskil i sin ungdom då han var rankad två i Sverige efter Björn Borg. När Fiskebäckskils TK stod som värd för junior-SM. 1970 var de båda tennisprofilerna Ove Bengtsson och Jan ”Janco” Karlsson tävlingsledare.

ATP-spelaren Johan Brunström, som varit rankad 21 i världen i dubbel som bäst, är klubbens mest kända spelare. Några år under 2010-talet spelade han i Svenska Davis Cup-laget.

År 2008 startades en insamling i syfte att få fart på klubben igen. Nu ska vi äntligen inleda renoveringsarbetet interiört. Först etappen som drog igång i november 2014, handlar om nytt golv, ny ytterdörr samt målning av tak och väggar i kontorsdelen. Andra etappen inleddes 2015 och handlar om nytt golv och nya väggar i dusch/omklädningsrum. Här har vi fått 25.000kr från Thordénstiftelsen som en grundplåt. Övriga medel hoppas vi kunna samla in in via företag och privatpersoner med hjärta för klubben.

En upprustning av klubbhuset är viktigt för att göra anläggningen mer trivsam och attraktiv för våra medlemmar, samt för tävlingar och läger.

2012 återupplivades Fiskebäckskils Tennisvecka efter 28 års uppehåll. Tävlingen har gått från 37 spelare till 228 spelare 2018 och är därmed en av de största i hela Västsverige.

2013 instiftades Björn Borgs Pokal, som är ett vandringspris i herr- och damklassen. Dessutom har vi fått sanktion att arrangera SommarTouren.

Tennis_bokevik

”Men vad stor du har blivit!”

Monica återsåg tennislegenden efter 45 år. Det var nämligen Monica Bodwall 90år, som delade ut pokalen till Björn Borg vid junior-SM 1970 i Fiskebäckskil.

I samband med Fiskebäckskils tennisvecka 2015 fick hon träffa och krama honom igen. Ett möte som bägge tyckte var mycket trevligt.

Vill du bli medlem eller sponsor och vara med och utveckla vår klubb?

Kontakta undertecknad Jan Jonsson.
Tel: 0704-10 40 80

Vårt bankgironummer: 457-8979 (SEB)
Vårt organisationsnummer: 854000-2836